Nekaj o pivu
Nekaj maleg o pivu
ALE (pivo zgornjega vrenja)
Ale je pivo zgornjega vrenja, ki je fermentirano pri višji temperature kot Lager. Pri the temperaturah se razvijejo močni sekundarni okusi, kar doda pivu sadne priokuse. Zato so ale piva običajno bolj sladkega in polnega telesa kot lagerji, saj jih odlikuje manjša vsebnost CO2. Ale pivo je zato bolj pitno, primerno tudi za bolj občutljive pivce, prav tako pa se manj peni. Na videz ga od svetlega lagerja loči tud jantarno rdeča barva.
LAGER (LEŽAK; Piva spodnjega vrenja)
Vrsta piva, varjenega pri nižjih temperaturah. Praviloma je filtriran in posledično bister. Znan je po nekompleksnem okusu ter rahli grenkobi na koncu požirka. Najbolj razširjen in dostopen je prav svetli lager, ki je obenem tudi najbolj razširjena vrsta piva. Takoj za njim poznamo temni lager ter Pils.
Razlikovati je potrebno še nemški Hell, ki je nastal zaradi strahu pred pitjem Češkega piva v Nemčiji. Hell se od Pilsa razlikuje v bolj suhem značaju, z več grenkobe in manjšim vplivom sladu ter bavarsko regionalno specialiteto, Keller bier, nefiltrirani lager, jantarne barve, ponavadi močno začinjen z aromo hmelja. Vedeti je potrebno, da je Kellerbier odgovor sveta lagerjev na pravi Ale.
CIDER (jabolčnik)
Jabolčnik je fermentiran jabolčni sok izbran iz različnih sort jabolk vzrejenih posebej za pripravo jabolčnika. Razvrščamo jih lahko od suhih do sladkih, njihov videz pa se giblje od gostih s sediment do povsem čistih. Barva variira od svetlo rumene do oranžne do celo rjave. Nihanja jasnosti in barve se razlikujejo predvsem zaradi filtriranja med stiskanjem in fermentacijo.
DUBBEL
DUBBEL temna, močneje slajena ter kvasa polna ale piva v trapistovski maniri, čeprav običajno varjena izven samostanov. Piva so temnorjave, motne barve, okus pa je mešanica sladu, razkošnega sadnega okusa in kvasa.
TRIPEL
TRIPEL močna, kvasno in sladno poudarjena piva blede barve z opazno hmeljno noto. Hmeljna grenkoba je lahko višja kot pri običajno samostanskem pivu, še posebej pa zablesti pri pookusu, ki je precej suh. Slajenost je bistvenega pomena pri tem stilu piva. Alkoholne arome so bolj prisotne v tripel kot v katerem koli drugem stilu.
QUADRUPEL
QUADRUPEL označujenajmočnejša trapistovska in samostanka piva svetlejše barve, s spremljajočimi pridihi breskev.
STRONG ALE
STRONG ALE barvno variira od blede do temnorjave, temnejša piva so lahko tudi obarvana z dodatkom rjavega kandiranega sladkorja. Hmeljni okus je lahko neizrazit ali zelo izrazit, aroma hmelja pa se pri tem ne čuti.
BELGIJSKO PŠENIČNO (WITTE)
BELGIJSKO PŠENIČNO (WITTE) pivo je zelo bledo, skoraj prozorno, z ostrim pšeničnim karakterjem in osvežilnimi dodatki pomarančne lupine in koriandra.